ENGLISH VOCABULARY RELATED TO COOKING :Cooking and preparing food for eating

 

Cooking and preparing food for eating

Bake - to cook by using direct heat in an oven

बेक  - ओवन में सीधी आंच का उपयोग करके पकाना।


Beat - to mix things together with circular motion using a spoon.

फेंटना - चम्मच की सहायता से गोलाकार गति में चीजों को एक साथ मिलाना।


Boil - to cook in boiling water.

उबालना - उबलते पानी में पकाना।

Chop - to cut into small pieces.

काटना- छोटे-छोटे टुकड़ों में काटना।   


Curry - to cook with hot-pasting spices

करी - गरम मसाले के साथ पकाने के लिए.

 

Fry - to cook in hot oil

तलना - गरम तेल में पकाना।


Grate - to shred into very small pieces by rubbing against a rough surface.

कद्दूकस करना - किसी खुरदरी सतह पर रगड़कर बहुत छोटे टुकड़ों में तोड़ देना।


Grill - to cook over or under direct heat

ग्रिल - सीधे आंच के ऊपर सेकना।


Kneading - to make flour and water into a firm paste by working with hands

गूंधना - आटे और पानी को हाथ से चलाकर गाढ़ा पेस्ट बनाना


Mash - to beat or crush into a soft mixture

मथना  (मैश )करना - पीटना या कुचलकर मुलायम मिश्रण बनाना


Mince - to cut or shred into very small pieces

कीमा - बहुत छोटे टुकड़ों में काटना या टुकड़े करना


Poach - to cook eggs by simmering

पोच - अंडे को उबालकर पकाने के लिए


Roast - cook by using heat in or from a fire; or cooking on hot coals

भूनना - आग में या उससे आग का उपयोग करके पकाना; या गर्म कोयले पर खाना पकाना


Simmer - to cook in water just below boiling heat

धीमी आंच पर पकाना - उबलते आंच के ठीक नीचे पानी में पकाने के लिए


Shred - to cut into many small pieces by pulling or grating or tearing

कतरना - खींचकर या कद्दूकस करके या फाड़कर कई छोटे-छोटे टुकड़ों में काटना


Stew - to cook in a liquid in a covered vessel, slowly over a long period

स्टू - किसी ढके हुए बर्तन में किसी तरल पदार्थ में धीरे-धीरे लंबे समय तक पकाना


Whip – to top beat eggs, cream etc. with a fork

व्हिप - सबसे ऊपर अंडे, क्रीम आदि को कांटे से फेंटें


 

 

Post a Comment

2 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.