Cooking
and preparing food for eating
Bake - to cook by using direct heat in an oven
बेक - ओवन में सीधी आंच का उपयोग करके पकाना।
Beat - to mix things together with circular motion
using a spoon.
फेंटना - चम्मच की सहायता से गोलाकार गति में चीजों को एक साथ मिलाना।
Boil - to cook in boiling water.
उबालना - उबलते पानी में पकाना।
Chop - to cut into small pieces.
काटना- छोटे-छोटे टुकड़ों में काटना।
Curry - to cook with hot-pasting spices
करी - गरम मसाले के साथ पकाने के लिए.
Fry - to cook in hot oil
तलना - गरम तेल में पकाना।
Grate - to shred into very small pieces by rubbing
against a rough surface.
कद्दूकस करना - किसी खुरदरी सतह पर रगड़कर बहुत छोटे टुकड़ों में तोड़ देना।
Grill - to cook over or under direct heat
ग्रिल - सीधे आंच के ऊपर सेकना।
Kneading - to make flour and water into a firm paste by
working with hands
गूंधना - आटे और पानी को हाथ से चलाकर गाढ़ा पेस्ट बनाना
Mash - to beat or crush into a soft mixture
मथना (मैश )करना - पीटना या कुचलकर मुलायम मिश्रण बनाना
Mince - to cut or shred into very small pieces
कीमा - बहुत छोटे टुकड़ों में काटना या टुकड़े करना
Poach - to cook eggs by simmering
पोच - अंडे को उबालकर पकाने के लिए
Roast - cook by using heat in or from a fire; or
cooking on hot coals
भूनना - आग में या उससे आग का उपयोग करके पकाना; या गर्म कोयले पर खाना पकाना
Simmer - to cook in water just below boiling heat
धीमी आंच पर पकाना - उबलते आंच के ठीक नीचे पानी में पकाने के लिए
Shred - to cut into many small pieces by pulling or
grating or tearing
कतरना - खींचकर या कद्दूकस करके या फाड़कर कई छोटे-छोटे टुकड़ों में काटना
Stew - to cook in a liquid in a covered vessel,
slowly over a long period
स्टू - किसी ढके हुए बर्तन में किसी तरल पदार्थ में धीरे-धीरे लंबे समय तक पकाना
Whip – to top beat eggs, cream etc. with a fork
व्हिप - सबसे ऊपर अंडे, क्रीम आदि को कांटे से फेंटें
Good going. Keep writing.
ReplyDeleteVery nice
ReplyDelete